HOMEOPATIJA KAO POMOĆ U LIJEČENJU ZIMSKIH TEGOBA

Zima, kao godišnje doba koje nam dolazi uz svoja obilježja, hladnog i vlažnog vremena, donosi sa sobom probleme u obliku akutnih bolesti kao što su prehlade, viroze, upale grla, gripa i kroničnih bolesti bronhitisa i sinusitisa. Izbjeći navedene tegobe nije jednostavno uz svakodnevni stres koji je prisutan u našim životima i oslabljenom imunitetu koji je njegova posljedica. Biti zdrav, osjećati se dobro, biti u „formi“ zasigurno je svakome od nas na vrhu ljestvice naših želja.

Akutne zimske tegobe možemo izbjeći ili ih ublažiti, brigom o svom zdravlju (pravilnom prehranom, unosom dovoljne količine vitamina, tjelovježbom), a nastale tegobe kao posljedice bolesti možemo smanjiti i liječiti homeopatskim remediama. Homeopatske remedie nježno i učinkovito mogu ubrzati bolest ka izlječenju. Ublažiti simptome koji prate bolest i pomoći tijelu da se na prirodan način samo izbori za zdravlje, nakon čega organizam ostaje ojačan i otporniji na nove infekcije. Bilo da se radi o akutnom ili kroničnom oboljenju, homeopatski pristup oboljelom je individualan. Što to znači? Ako ste oboljeli od gripe, ne znači da će te dobiti isti homeopatski lijek kao netko drugi. Simptomi vaše bolesti mogu biti drugačiji od siptoma nekog drugog pa je time i lijek drugačiji.

Evo nekoliko najčešće primjenjivanih homeopatskih pripravaka za tegobe koje nas prate tijekom zime.

gripa-ilustracija02PREHLADE I POVIŠENA TJELESNA TEMPERATURA

Povišena temperatura tijela tkz. febrilno stanje obično je prvi pokazatelj da tijelo reagira na bolest.To je mudar odgovor našeg organizma na viruse i bakterije koji se nalaze u njemu jer svako povišenje tjelesne temperature dovodi do povečanja broja leukocita koji su obrambena tijela našeg organizma. Stoga se temperatura, koja ne prelazi 38,5 C nebi trebala spuštati.

Homeopatske remedie ,koje se daju za snižavanje tjelesne temperature su ACONITUM, BELLADONNA, FERRUM PHOSPHORICUM, GELSEMIUM. Kako smo međusobno različiti tako je i naša tolerancija na temperaturu različita. Neki se ne znoje za vrijeme febriliteta,umjereno žeđaju, nemirni su, imaju potrebu za društvom i ne žele biti sami pa će lijek za njihovo stanje biti ACONITUM. Ako se pak obilno znojimo, ne žeđamo, a obrazi su nam crveni, udovi hladni, to su simptomi za BELLADONNU.

Nastavak koji slijedi nakon ovoga može biti prehlada popraćena infekcijom gornjih i donjih dišnih puteva ( sinusitis, kašalj, bronhitis), curenje iz nosa. U početnom stanju možemo dati ACONITUM ili BELLADONNU ( za temperaturu) Curenje nosa možemo zaustaviti homeopatskom ALLIUM CEPA remediom naročito ako nam je nos crven, peče nas, a oči suze. Simptomi su kod prehlade slični kao i simptomi prilikom rezanja luka, stoga ova remedia i je pripravak koji se dobiva od luka zbog klasičnog homeopatskog principa „slično se sličnim liječi“.

GRIPA – INFLUENCA

gripa-ilustracija01Ovo je najaktualnija i najčešća bolest zimskog doba. Što učiniti? Cijepiti se ili ne? Svinjska gripa, ptičja gripa gripa tipa A, tipa B, pod tipovi gripe se mijenjaju, pouzdane zaštite nema, antivirusni lijekovi su neučinkoviti,a univerzalno sredstvo koje bi djelovalo na sve pod tipove gripe ne postoji. Homeopatski pripravci djeluju potičući samoiscijeljujuće snage organizma, pomažući tijelu da se   samo izbori za zravlje. Simptomi koji se pojavljuju kod gripe su pokušaji tijela da se očisti od virusa kako bi mogao nesmetano funkcionirati. Povišena tjelesna temperatura, bol u mišićima, glavobolja, upala grla sa ili bez kašlja sve su to neugodni popratni simptomi u pokušaju našeg tijela da ozdravi. Homeopatske remedie koje mu u tome mogu pomoći su npr. EUPATORIUM, koji karakterizira duboka bol u kostima, sa osječajem kao da su sve kosti slomljene. BRYONIA, nju karakterizira jak suhi kašalj, pogoršanje nastupa sa svakim pokretom, bol sa temperaturom uz jako znojenje, glavobolja u zatiljku i sljepoočnicama.

GELSEMIUM kada je prisutna groznica, pospanost, bolovi i osječaj hladnoće duž leđa. U obzir dolaze remedie kao što su ARSENICUM, RHUS TOX, CHAMPHOR.

Ovo su samo neki od homeopatskih remedia koje pomažu tijelu da što bezbolnije, brže i lakše dođe do ozdravljenja.

Homeopatija je jedna od prirodnih, neštetnih metoda koja nam u tome može pomoći.

Mirjana Radočaj