HOMEOPATIJA U LIJEČENJU BOLESTI ŠTITNJAČE

stitnjaca-ilustracija01S prednje strane vrata, neposredno uz grkljan i dušnik, nalazi se žlijezda koja svojim leptirastim izgledom u obliku slova H ima izuzetnu važnost na sva tkiva i organe u našemu tijelu.

Pod djelovanjem njenih hormona, ovisi, dali će mo biti nemirni, razdražljivi, patiti od nesanica, imati lupanje srca, opadanje kose ili će mo pak biti umorni, pospani, skloni debljanju patiti od “nedostatka” energije. GLANDULA THYREOIDEA ili štitnjača važna je žljezda sa unutarnjim izlučivanjem. Stanice štitnjače TIREOCITI sudjeluju u sintezi hormona T3 (tiroksin) i T4 (trijodtironin). Kao i sve endokrine žljezde i štitnjača je dio funkcionalnog kruga HIPOTALAMUS-HIPOFIZA-ŠTITNJAČA. Bolesna štitnjača može izlučiti previše T4 iT3 hormona što dovodi do smanjenog izlučivanja TSH hormona (hormona hipofize) i obratno, premalo T4 i T3 dovodi do povečanog lučenja TSH. Upravo će TSH hormon biti pokazatelj dali naša štitnjača funkcionira normalni ili ne.

Bolesti štitnjače su drevne bolesti o kojima postoje zapisi i prikazi u rezbarijama starih kultura Grčke, Rima, Egipta i spomenicima kulture Hindusa. U religijsko-filozofskom poimanju života i smrti, guša (struma) te egzoftalamus (“izbuljene” oči) shvačane su kao poseban pozitivan znak bogova. Hipotireoizam pak i kretenizam koji se javljaja zbog smanjenog unosa joda, te se djeca i novorođenčad nisu mogla fizički i mentalno razvijati, smatrani su “kaznom božjom”.

Prije 50 godina analiza hormona štitnjače i TSH nije se primjenjivala, a nije bilo ni ljekova za lječenje hipertireoze, niti zamjenske terapije hormonima štitnjače za lječenje hipotireoze. Prva zamjenska terapija hormonima štitnjače bila je preparatima goveđe štitnjače. Farmaceutska industrija svojim razvojem donosi na tržište tireostatske ljekove, da bi se spriječila povećana sinteza hormona štitnjaće i hipertireoza i supstitucijske ljekove tiroksinom za lječenje hipotireoze.

50% posto populacije ima neke funkcionalne ili morfološke promjene koje nije nužno odmah i liječiti. Većina ovih promjena otkrije se tek kada odemo na sistematski pregled, a da prije toga nismo osječali nikakve tegobe. Činjenica je da na jednog oboljelog muškarca prema nekim statistikama dolazi 6 žena koje imaju neki od problema sa štitnjačom. Što utjeće na ovu pojavu , stres, užurbani način života, radioaktivna zračenja kojima smo izloženi znatno više nego prije 20-30 godina, teško je reći? Činjenica je da problem postoji i da zahtijeva lječenje.

BOLESTI ŠTITNJAČE I NJIHOVO LIJEČENJE HOMEOPATIJOM

stitnjaca-ilustracija02Klasična alopatska medicina kao terapiju koristi antitireoidne ljekove, tireostatike, jodid, kortikostereoide, radioaktivni jod ili kirurški zahvat kojim će se odstraniti dio štitnjaće kako bi se kontrolirala bolest.

Bilo da je riječ o hipertireozi ili hipotireozi homeopatija kao i svakoj bolesti pa tako i bolestima štitnjače prilazi individualno. Svaki pacijent ima svoje karakteristične simptome, neki od tih simptoma biti će jače, a neki slabije naglašeni. Oboljelima od hipertireoze nećemo nužno dati istu remediji već onu koja pokriva cjelokupnu sliku njihovog fizičkog, mentalnog i emocionalnog stanja.

HIPERTIREOZA

Pod ovim pojmom podrazumjevamo kada dođe do pretjerane aktivnosti štitne žljezde. Uzrok je kod 70-80 % bolesnika autoimuna bolest štitnjače, Gravesova, Parryeva ili Basedowljwva bolest. Ponekad pojedini čvorovi u štitnjači počinju pretjerano izlučivati hormone, postaju hiperaktivni pa dolazi do pojave multinodularne strume ili guše. Simptomi na koje se bolesnici žale su obično nervoza, nesanica, nemir, drhtavica, pretjerano znojenje, lupanje srca. Uobičajen je gubitak tjelesne mase iako je apetit normalan ili čak i povećan zbog ubrzanog metabolizma i peristaltike crijeva. Kosa je tanka, prorjeđena i često opada, a nokti mogu biti krhki i lako pucaju.

Upravo na temelju ovakvim simptoma koji su kod nekih naglašeniji , a pojedini simptomi nisu prisutni, homeopatska remedia je različita za pojedine pacijente.

IODUM

Tip pacjenta Iodum ima simptome ubrzanog metabolizma. On gubi težinu veoma brzo. Osoba je nervozna, razdražljiva, nemirna, a karakterizira je nemogućnost mirnog sjedenja. Veoma brzo govori, ima potrebu stalno se kretati, a sjedenje pacjenta uznemiruje. Naglašena je potreba za svježim zrakom . Štitna žljezda je bolna i uvećana, gušavost se javlja obično na desnoj strani i osječa se stezanje u predjelu štitne žlijezde.

KALI IODATUM

Ovakav pacjent za razliku od gore navedenog je mentalno vese i šali se. Često če čak zbijati šale na račun svoje bolesti. Štitna žljezda je difuzno uvećana i veoma osjetljiva na dodir. Pacijent se osječa lošije ljeti i od toplog vremena, a uočljive su promjene na očima “izbuljene” tj. dolazi do pojave egzoftalamusa. Pacijent je po priroti optimistična i vedra osoba.

NATRI MURATICUM

Ovo je obično ženski ljek kod problema sa štitnjačom. Pacijent je žedan i iscrpljen i pije dosta tekućine. Tjelesno su to obično mršave, suhojave osobe, usprkos velikom apetitu. Koža je suha osim kože lica koja je masna. Karakterizira ga znojenje i suhoća usnica sa karakterističnom raspuklinom u sredini donje usnice. Raspoloženje kod kojeg se izmjenjuje plačljivost i sramežljivost sa razdražljivošću. Pacijent koji ima ove karakteristike ne voli dijeliti svoje probleme sa drugima, a ako još k tome ima potrebu za konzumiranjem slane hrane, dobra su indicija za propisivanje ove remedie.

LACHESIS

Kod ove vrsta pacijenta gušavost se javlja na ljevoj strani. Karakterizira ga stezanje u grlu i teško gutanje. Pacijent ne može podnjeti bilo što na vratu (dolčevitu ili neki lančić). Kako u homeopatskom tretmanu uzimamo u obzir i emotivno stanje, pacijent kojem će mo propisati ovu remediu, razvija simtome hipertireoze obično usljed razočaranja na ljubavnom planu, ljubomore ili potiskivanja jakih osječaja. Pacijent će u toku razgovora često upotrijebiti rečenicu “ja to ne mogu jednostavno progutati” ili “to je bio prevelik zalogaj za mene” kada opisuje svoje emotivno stanje. Mentalno ovaj pacjent sklon je bijesu i ne podnosi suprostavljanje.

HIPOTIREOZA

Ovo je stanje kod kojeg štitna žljezda ne proizvodi dovoljno hormona. U većini slučajeva, poremećaj je unutar same štitnjaće, može se raditi o prolaznom problemu kod kojeg će biti potrebna kratkotrajna terapij, a može biti kronični autoimuni (Hashimotov) tiroiditis ili se problem javlja kao znak bolesti hipofize ili hipotalamusa. Koji god da je oblik poremečaja dijagnosticiran, simptomi se mogu javljati u obliku umora, smanjenog metabolizma, tromost, usporen govor, usporeni pokreti, porast tjelesne mase, teškoće sa memorijom, bezvoljnost i depresija.

Oko očiju javlja se blago oticanje, moguća je pojava zamagljenog vida, umor i kratkoća daha. Kao kod hiper tako i kod hipotireoze uzima se cjelokupna slika pacijenta. Neki od remedia kojima se lječi hipotireoza su ALUMINA kod koje je prisutan jak zatvor. Koža pacijenta je debela i suha, svrbi, a stanje se pogoršava na vrućini. Osjeća se tjelesna i umna sporost.

SEPIA

Ovdje se gušavost javlja na desnoj strani štitnjaće. Pacijent se žali na hladnoću, posebice u šakama i stopalima. Ten je bolestan i žut, koža odebljala. Prisutna je razdražljivost i plačljivost. Mentalno stanje je depresivno i indifirentno.

GRAPHITES

Ova vrsta pacijenta ima naglašenu gojaznost, premor i slabost. Česta je konstipacija sa osječajem nadutosti u crijevima. Koža je ispucala i tvrda, a kosa gruba, mrsi se i opada. Pacijent se osjeća usporen i nema energije. Prisutni su plačljivost i nervoza.

stitnjaca-ilustracija03Ovdje je navedeno samo nekoliko homeopatski remedia koji mogu pomoći u rješavanju problema sa štitnjačom. Važno je napomenuti da se mnoga od ovih oboljenja mogu olakšati uz pomoć homeopatije. Kako smo gore naveli, pristup je individualan i svaki pacijent ima vidljive vanjske fizičke simptome koji mogu biti veoma slični kod većine (guša), ali i simptome na mentalnom i emocionalnom nivou koji su različiti od pacijenta do pacijenta.Upravo se ovakvim pristupom dobiva kompletna slika o stanju pacijenta i na temelju toga propisuje remedia. Važno je u toku homeopatskog lječenja pratiti razinu hormona štitne žljezde u krvi kod pacijenata koje lječimo kako bi smo imali uvid o poboljšanju stanja oboljelog. Budući da su bolesti štitnjaće bolesti koje se nemogu ljećiti poput prolazne prehlade, glavobolje ili nekog drugog akutnog problema, potrebno je obratiti se profesionalnom homeopati, pri čemu se najbolji rezultati dobivaju kada se ostvari suradnja između homeopata, lječnika specijaliste koji nam može pomoći u procjeni stanja pacijenta i samog pacijenta.