HOMEOPATIJOM PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

homeopatija-urinarne-tegobe01Gotovo da nema žene koja u svom životu nije imala barem nekoliko infekcija mokraćnog sustava. One su tom neugodnom i bolnom problemu mnogo sklonije od muškaraca zbog anatomske građe. Kako žene imaju kratku mokraćnu cijev imaju kratak put za ulazak u mjehur. Simptomi koji se pri tome javljaju mogu varirati od laganih, jedva primjetnih, pa sve do neugodnih i jakih manifestacija, kao što je osjećaj opće nelagode popraćene povišenom temperaturom, potrebom za učestalim mokrenjem sa osjećajem pečenja i pritiska pri mokrenju. Često noćno mokrenje i navedeni problemi samo su neki od simptoma koji ukazuju na upalu mokraćnog mjehura tj. cistitisa. Kod muškaraca cistitis je rijedak. Upalna reakcija koja nastaje uglavno kod mlađih, spolno aktivnih muškaraca je uretritis, infekcijska upala uzrokovana klamidijom i mikoplazmozom koja dovodi do upale sluznice mokraćne cijevi. Takve, neliječene upale mogu dovesti do problema s prostatom i sjemenovodom. Dizurija (otežano bolno mokrenje), polaksiurija (učestalo mokrenje malih količina urina), nikturija ( učestalo noćno mokrenje), poliurija (izlučivanje povećane količine urina), akutni bakterijski prostatitis, medicinski su nazivi koje će te pronaći u svojoj dijagnozi ako patite od nekog oblika urinarnog infekta.

KOMPLEMENTARNA METODA

okvir01Što slijedi ako osjetimo neke od ovih neugodnih simptoma: bol, pečenje i nelagodu? Vrijeme je za odlazak liječniku. Nalaz urina pokazat će je li „zagađena“ ili sterilna. Imamo li leukocite u mokraći ili izoliranu neku bakteriju. Enterokoki, streptokoki, proteus, neke su od bakterija koje su najčešći uzročnici infekcija. Liječenje se odvija uglavnom propisivanjem antibiotika (prema biogramu/antibiogramu) koji će nakon nekog vremena ukloniti simptome bolesti. Od otkrića antibiotika liječenje upalnih bolesti se značajno unaprijedilo i poboljšalo, ali se zadnjih 30 godina javljaju novi oblici infektivnih bolesti. Bakterije postaju otpornije na pojedine antibiotike i borba za zdravlje se nastavlja sve većom žestinom. Prije odprilike 250 godina pojavila se homeopatija, komplementarna medicinska metoda liječenja koja na temelju cjelovitog i individualnog pristupa pacijentu propisuje homeopatske pripravke. Bez obzira na istu bolest, svaka će ju osoba doživljavati drugačije sa svojim vlastitim, specifičnim senzacijama. Homeopatija stoga i polazi od ideje da je čovjek nedjeljiva cjelina, a na njegovo zdravlje utječe fizičko, mentalno i emotivno stanje. Homeopatski pripravci i način liječenja ne potiskuju samu bolest, već promatraju što je dovelo do nje te liječi uzrok, a time i posljedica nestaje. Kao i svakoj bolesti tako i problemima mokraćnog sustava prilazi na način da homeopatski pripravak djeluje kao impuls koji potiće samoiscjeljujuće snage organizma, mobilizira obranbeni sustav i djeluje na svim razinama našeg bića te dovodi do ozdravljenja.

KAKVI SIMPTOMI TAKAV PRIPRAVAK

Cistitis se javlja kao akutni, recidivni i kronični problem. Kod akutnog cistitisa uzrok može biti endogeni (bakterija) ili egzogeni (vlaga, hladnoća). Kod odabira pravog homeopatskog pripravka gleda se na pojedine simptome: je li osoba bila izložena hladnoći, dolazi li do upale nakon spolnog odnosa, je li mokraća tamne ili svijetle boje ili je prisutna stalna nadraženost mjehura.

CANTHARIS se dobiva razrijeđivanjem primarne tinkture Cantharis vesicatoria ili španjolske mušice, poznate u narodu kao jak afrodizijak. Španjolska mušica sadrži spoj kantaridin koji konzumiran u većim količinama dovodi do pečenja u mokraćnom sustavu i izaziva infekciju urinarnog sustava te pojačanu potrebu za mokrenjem. Cantharis se daje pacijentu koji ima slične simptome, a to su učestala potreba za mokrenjem sa slabim izmokrivanjem. Ovakav cistitis popraćen je pekućom boli, koja se javlja za vrijeme mokrenja ili nakon njega. Pacijent ima osjećaj da nije izmokrio sve. Urin je obično tamnije boje.

MERCURIUS CORROSIVUS je pogodan kada je prisutna bol sa grčevima, pri čemu je urin tamnije boje i veoma oskudan, a ponekad i krvav.

SARSAPARILLA se primjenjuje kada je cistitis popraćen bolovima na kraju mokrenja, simptomi su jače izraženi prije mjesečnice, a dolazi i do blagog „bježanja“ mokraće pri sjedenju. Ako je pacijentu ugodnije kada mokri stojeći na školjci daje se ovaj lijek.

STAPHYSAGRIA se obično propisuje kada pacijent osjeća pekuću bol koja se javlja između dva mokrenja. Često se daje pacijentu koji su dobili upalu uvođenjem katetera zbog kirurškog zahvata ili nakon porođaja. Staphysagria je prvi izbor i kod pacijenata kod kojih se učestalo javlja cistitis nakon spolnog odnosa. Prije propisivanja ove remedie dobro je porazgovarati sa pacijentom o njegovom emotivnom stanju. Određene stresne situacije utječu na mjehur i mokraćni sustav.

homeopatija-urinarne-tegobe02MERCURIUS se propisuje kada se simptomi pogoršavaju noću, bol je prisutna prije, za vrijeme i nakon mokrenja.

CAUSTICUM je pogodan za pacijenta koji ima jaku potrebu za mokrenjem, ali mokri na mahove ili veoma polako. Vrlo je koristan kod retencije ( zadržavanja) urina nakon operativnih zahvata. Kod ovih pacijenata prilikom kašljanja, smijanja ili kihanja može doći do nemogućnosti zadržavanja urina.

ACONITUM je pogodan za primjenu kada se cistitis javi kao rezultat prehlade i hladnoće nakon izloženosti vlažnom, hladnom i vjetrovitom vremenu.

POZOR! Širenjem bakterijske infekcije iz donjeg urotrakta prema bubrezima razvit će se pijelonefritis. Takva upala popraćena je visokom temperaturom i zahtijeva dugotrajnije liječenje. Posumlja li se na pijelonefritis pacijentu se može dati homeopatski lijek, ali ga i hitno treba poslati na laboratorijsku analizu i analizu kultura. Moguće je da već samim homeopatskim liječenjem dođe do poboljšanja stanja, ali se ne smije dovesti u pitanje ugrožavanje pacijentovog zdravlja obustavljanjem antibiotske terapije.