HOMEOPATIJA, ŠTO JE TO?

homeopatija-stojeto-ilustracija01Homeopatija je komplementarno medicinska metoda liječenja, koja na individualnom pristupu i cjelovitom uzimanju slučaja, pacijentu prepisuje homeopatski lijek.

Oni koji uklanjaju efekte bolesti, tj. njihove simptome, su kao oni koji zamišljaju da mogu otjerati zimu čisteći snijeg ispred vrata. Ne uzrokuje snijeg zimu, nego je zima uzrok padanja snijega.

Riječi su slavnog liječnika i alkemičara u 16.st. Paracelsusa i zaista bit homeopatskog liječenja leži upravo u tome da se riješi uzrok nastanka bolesti , a ne samo njezine posljedice. Razlozi koji su doveli do bolesti predstavljaju bit problema, a simptomi bolesti predstavljaju prirodan napor organizma da iscijeli samoga sebe. Njihova pojava upozorava čovjeka da se u organizmu dešavaju promjene koje nisu u redu i nisu u skladu sa prirodnom ravnotežom tj. zdravljem. Bilo koje potiskivanje tih simptoma i njihovo ignoriranje dovod do pojave bolesti.

Da nema upozoravajuće boli kada stavimo ruku u vatru možda je nebismo ni izvadili iz nje. Na sličan nači postupamo kada uzimamo npr.tablete protiv boli koje uklanjaju osjet boli, ali ne otklanjaju dublji uzrok koji je do te boli doveo.

Homeopatija i njeni pripravci ne potiskuju simptome i ne stvaraju privid da uzrok bolesti više ne postoji. Ona pomaže osobi da kao cjelovito biće bude u intelektualnoj, emocionalnoj, duhovnoj, fizičkoj i biokemijskoj ravnoteži. Uklanjanjem uzroka rješava se bolest.