ŠTO JE HRANA?

U današnje vrijeme puno se govori i razmišlja o prehrani. Kakve namirnice konzumiramo? Jesu li iz ekološkog uzgoja? Imaju li dodatak emulgatora, aditiva i svih onih E brojeva koje nalazimo na deklaracijama? Kako utječu na naš organizam i u konačnici na naše zdravlje. Iz kojeg razloga se razboljevamo? I kako se bolesti razvijaju u našem tijelu? Bolesti kardiovaskularnog sustava i srčanih bolesti je sve više. Dijabetes je u porastu, a od želučanih tegobe, nadutosti, gastritisa boluje sve više ljudi. Pretilih osoba je sve više, anksioznost i depresije učestale.

ŠTO RADIMO KRIVO I NEISPRAVNO?

Hipokrat je još davne 480 g. p.n.e rekao je „Neka hrana Vaša bude Vaš lijek, a Vaš lijek Vaša hrana“. U ovoj rečenici sažeta je bit i svrha prehrane. Hrana je gorivo ona je pokretač ljudskog organizma Neophodna za naš razvoj, rast, izgradnju i dobro zdravlje. Hrana može biti naš lijek ili otrov. Ako razmisite da je dovoljno samo jednom da ulijete u vaše vozilo (automobil) krivo gorivo ono će stati. Ulijete gorivo koje je puno nečistoća ono će se pokvariti i opet, stati. Naše tijelo svakodnevno je izloženo unosu nečistog, lošeg i pogrešnog goriva, ali ono nas godinama nosi, sluša ,ide dalje. Hrana utječe na kreaciju naših misli i isto tako naših emocija. „U zdravom tijelu zdravi duh“ isto tako vrijedi i obratno „Zdravi duh u zdravom tijelu.“

Dr. Osler, kanadski liječnik, kojeg smatraju „ocem moderne medicine“ govorio o tome kako 90 % bolesti, osim infekcija i nesreća usko je povezano s načinom ishrane. Pravilna prehrana podrazumjeva prehranu koja će biti prilagođena dnevnim aktivnostima, spolu, zdravstvenom stanju pojedinca i starosnoj dobi.

NAŠE TIJELO

Naše tijelo i sve ono što ga čini, naši organi, pojedini organski sustavi, čine jedinstvenu cjelinu koja funkcionira u skladu, međusobno se nadopunjujući. Dok nema prisustva bolesti ili nekih smetnji ne obraćamo pažnju na naš organizam. Promatrajući tijelo kao našu kuću kojoj je potrebno s vremena na vrijeme temeljito čišćenje, a bilo bi idealno kada bi higijenu održavali svakodnevno, kako bi smo u njoj mogli živjeti ugodno, osječali se zadovoljno.

Jer naše tijelo je naš dom. Kada smo uselili u njega potrebno je da se brinemo o njegovom održavanju i čistoći jer će nam se u protivnom ubrzo početi dešavati sitni kvarovi. Ti sitni kvarovi ako ih zanemarimo prerasti će u veći kvar, a popravak nas može koštati puno skuplje. Ista stvar je s vašim tijelom. Potrebno je unutarnje i vanjsko održavanje.

Bolesti se razvijaju u našem organizmu zbog vanjskih utjecaja i čimbenika, razvijaju se zbog činbenika u našem tijelu, ali i jedne i druge bolesti javljaju se kada je naš organizam u neravnoteži kada je zbog načina života i hrane koju unosima u njega i niza drugih faktora ono oslabljeno.

    Uzroci koji dovode do bolesti su jedan ili više njih:

  • Fizička iscrpljenost i psihički stres
  • Prekomjerna upotreba antibiotika
  • Previše nakupljenih otrova i toksina
  • Previše loših i ne kvalitetnih namirnica
  • Kronično opterečenje probavnog trakta Candidom
  • Povečan unos stimulansa kao što su alkohol, kava, nikotin
  • Probavni trakt može biti izložen infektu čime je otvoren put ulaska hrane u krvotok uslijed čega može doći do senzibilizacije organizma i reakcije
  • Izloženost organizma kemijskom zagađenju iz vode, zraka i hrane

Ovo su neki od uzroka koji za posljedicu imaju da se ne osjećamo
„fit“ i dobro u „svojoj vlastitoj koži“.

Jedite da bi ste živjeli, a ne živite da biste jeli.
Hrana može biti užitak i lijek.

Nitko od nas ne voli pretjerano ograničenja i disciplinu, pa tako isto i u prehrani. Hrana je gorivo koje je pokretač ljudskog tijela stoga je prva stepenica ka kavalitetnijem životu, ne konzumirati namirnice koje škode našem probavnom sustavu, smanjiti unos emulgatora, aditiva koji dodatno opterečuju naš organizam te kombinirati namirnice pravilno i drugačije.

U gore navedenom tekstu spomenuli smo važnost unosa kvalitetnih namirnica u naš organizam sa što manje dodataka različitih konzervansa, umjetnih boja, pojačivača okusa, hormona rasta i antibiotika. Na popisu WHO (World Health Organization) postoji oko 10.000 aditiva i 15.000 raznih sastojaka koje proizvođaći nisu dužni navesti na etiketama proizvoda.

Zašto se aditivi i emulgatori dodaju u hranu?

Ako ste ikada pokušali sami doma napraviti bilo koji napitak od badema, zobi ili nekog drugog orašastog ploda, ubrzo ćete uvidjeti da već nakon par dana napitak nije za upotrebu. Ako mu nešto ne dodate on se pokvari. Enzimi orašastih plodova koji su živi, dovode do fermentacije napitka. U tijelo unosite živu tvar jer i naše tijelo je živo.

Dodavanjem svih onih E brojeva u hranu mi je u stvari ubijamo i činimo je mrtvom jer glavna uloga aditiva je da čuvaju hranu da se ne kvari i da ima što duži rok trajanja. Kvaliteta namirnica je smanjena, a time i korist za naš organizam i naše zdravlje.

Ista stvar je sa pojačivaćima okusa koji se dodaju u proizvode koji su dehidrirani ili smrznuti. Koriste se za promjenu mirisa i okusa namirnica što za posljedicu ima da pojačavaju okus i potiču pretjeranu konzumaciju. Industrijski prerađena hrana tijekom procesa proizvodnje, gubi svoju pravu boju, miris i okus i zbog toga proizvođaći moraju dodavati umjetne boje, okuse i mirise koji će
udahnuti život beživotnoj smjesi. Gazirani napici, sladoledi, slatkiši te gotovi umaci samo su neki od namirnica koji sadrže opasna i po zdravlje štetna bojila.

Balansiran unos namirnica, njihova pravilna kombinacija i korištenje što svježije hrane te izbjegavanje industrijski prerađenih proizvoda, osiguravamo maksimalno iskorištavanje hranjivih tvari što za posljedicu ima bolju probavu i bolje psihofizičko stanje.