KAKO PRIPREMITI BESKVASNI KRUH


Sve više ljudi alergično je na kvasac te konzumiranje kruha s kvascem može dovesti do alergijskih reakcija na koži kao što su crvenilo, osipi ili dolazi do intolerancije na kvasac što za posljedicu ima stvaranje plinova u donjem dijelu crijeva, nadimanje.

Beskvasni kruh također je bolji odabir osobama koje koje imaju problema sa kandidom koja je odgovorna za sistemske infekcije u organizmu uzrokujući vrtoglavice, glavobolje, probavne tegobe.

    Sve u svemu konzumacijom beskvasnog kruha možemo spriječiti neke od problema kao što su:

  • manje nadimanje u crijevima
  • lakše se probavlja
  • stvara se manje plinova
  • bolji odabir za osobe koje imaju alergiju ili intoleranciju na kvasac
  • pomaže kontroliranju glukoze u krvi
  • bolji odabir za osobe koje boluju od kandide

Recept za pripremu beskvasnog kruha

Potrebni sastojci
– 200 g pirovog brašna
– 200 g raženog brašna
– 3-4 dcl mineralne vode
– 2 žlice praška za pecivo
– 2 žlice ulja (maslinovo)
– 1 žlica soli

Priprema
Pomiješamo sve suhe sastojke u koje postepeno dodajemo mineralnu vodu i ulje te rukom zamijesimo tijesto. Prema potrebi možemo dodati još vode ili žličicu mmljevenog lana, sezama ili suncokretovih sjemenki.
Tijesto prenesemo u kalup koji smo prekrili papirom za pečenje i ostavimo ga oko sat vremena. Nakon što je odstajalo stavimo ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C oko 35 minuta.

NAPOMENA: Beskvasni kruh možete pripremiti i bez mineralne vode. Umijesto nje možete koristiti jogurt, kefir ili neki drugi fermentirani mliječni proizvod u koji ćete umiješati sodu bikarbonu i brašno od heljde, pira, slanutka…
Kruh možete premazati prije pečenja maslinovim uljem i dodati sol i ružmarin.